beautyfarm - THE BEST DESIGN
DOWNLOAD MY MUSIK,participa la concursuri,soft-uri,cool stuff,NIKON CLUB,Baruri Trendy,ScreenSavers,Accesorii Cool,Masini sexy,Bannere,Games,Aparitii Cinematografice,Tribal Farm...etc distreaza-te!Totul pentru TINE.Cele mai tari subiecte.
Lista Forumurilor Pe Tematici
beautyfarm - THE BEST DESIGN | Inregistrare | Login

POZE BEAUTYFARM - THE BEST DESIGN

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23 pe Simpatie
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
beautyfarm - THE BEST DESIGN / COOL STUFF / Charles Darwin 200 de ani  
Autor
Mesaj Pagini: 1
ADMIN-ELECTRIK_CAT
Administrator

Din: CAT LAND
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 8870
Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire - d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog şi autor de cărţi, fondatorul teoriei referitoare la evoluţia speciilor de plante şi animale (teoria evoluţionistă. A observat şi a demonstrat că toate speciile de forme de viaţă au evoluat de-a lungul timpului din anumiţi strămoşi comuni, proces pe care l-a numit "selecţie naturală",[1] toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, "Originea speciilor", publicată în 1859.

Teoria evoluţionistă a fost acceptată de către comunitatea ştiinţifică şi publicul larg încă din timpul vieţii sale, în timp ce teoria selecţiei naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluţiei abia prin anii 1930'[2] iar acum constituie baza evoluţionismului sintetic.

Examinează evoluţia umană şi selecţia sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoţiilor la oameni şi animale.

Cercetările sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărţi, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele şi efectul pozitiv al acestora asupra solului.[3]

Darwin şi-a stimulat interesul pentru ştinţele naturale în perioada studiilor de medicină la Universitatea din Edinburgh şi de teologie la Universitatea Cambridge.[4] Multe din observaţiile şi datele pe care se bazează ipoteza sa, provin din timpul călătoriei pe mare, cu nava "Beagle", în urma cărora devine consacrat ca eminent geolog, aducând de asemenea un argument clar pentru teoria uniformitaristă a lui Charles Lyell. Prin publicarea lucrării Călătorie pe Beagle, Darwin devine un autor foarte popular. Observând minuţios distribuţia geografică a formelor sălbatice de viaţă şi colectând foarte multe fosile, studiază mutaţia speciilor şi elaborează, în 1838 celebra sa teorie a selecţiei naturale.[5]

Deşi a discutat cu mai multi naturalişti, lui Darwin i-a trebuit o bună perioada de timp pentru a-şi continua cercetările, în cadrul cărora domeniul geologiei ocupă un loc important[6]

Materialist şi dialectician spontan, el a demonstrat primul, pe baze experimentale, materialitatea lumii vii şi a susţinut originea animală a omului ("Originea omului şi selecţia sexuală", 1871). Conceptia sa evoluţionistă (darvinismul) a avut o mare influenta asupra filozofiei cunoaşterii, infirmând teoria fixistă si creaţionistă. Descoperirile ştiinţifice ale lui Darwin stau la baza biologiei moderne şi constituie explicaţia biodiversităţii.[7]

Ca recunoaştere a valorii sale, Darwin a fost unul din cele cinci persoane care, în secolul al XIX-lea, după deces, au fost comemorate prin doliu naţional[8] şi a fost înmormântat la Westminster Abbey, alături de John Herschel şi Isaac Newton.[9]

Date biografice

Charles Darwin s-a născut în localitatea Shrewsbury, Anglia pe 12 februarie 1809. Tatăl său, Robert, era un medic din înalta societate, iar mama sa, Sussannah, era fiica lui Josiah Wedgwood, fondatorul celei mai cunoscute fabrici de porţelan din Anglia. Bunicul lui Charles, Erasmus Darwin, medic şi filosof, este cunoscut pentru teoriile referitoare la moştenirea şi diferenţierea speciilor; într-un fel ele au anticipat descoperirile nepotului.[10] O altă persoană din familia lui Charles Darwin, care s-a afirmat în lumea ştiinţei, a fost Francis Galton, creatorul eugeniei.

Şcoala în localitatea natală

Charles Darwin a început studiile şcolare la Shrewsbury în anul 1817, la vârsta de 8 ani. Aici învaţă mai slab decât sora sa, Caterina, însă avea alte preocupări cum ar fi realizarea unor colecţii de scoici, minerale, monede, sigilii poştale. Din anul 1818, Charles Darwin a urmat şcoala particulară a lui Samuel Butler (teolog), tot la Shrewsbury, unde a învăţat timp de 7 ani. La şcola d-lui Butler, învăţătura nu a mers bine. Acest lucru se explică prin faptul că la această şcoală se învăţau limbile antice, metoda fiind memorarea operelor greceşti şi latine şi a unor date din istoria geografiei. Anii petrecuţi în şcola d-lui Butler şi-i va aminti toată viaţa, scriind la bătrâneţe în autobiografie următoarele cuvinte: "Nimic n-ar fi putut fi mai dăunător pentru dezvoltarea inteligenţei mele decât şcoala d-lui Butler".

Pasiunea sa iniţială de colecţionar se amplifică. Continuă să adune minerale. Concomitent începe să colecţioneze insecte. Întocmirea în colecţii a micilor vieţuitoare nu era doar o activitate mecanică. Îl interesau şi denumirile animalelor colecţionate. Astfel la vârsta foarte fragedă de numai 10 ani, a ajuns să cunoască bine fauna împrejurimilor sale. Se preocupă de observarea vieţii păsărilor după ce citeşte o carte de ornitologie şi îl interesează chimia, participând la experienţele efectuate de fratele său mai mare, Erasmus. Continuă să fie pasionat de natură şi devine un vânător pasionat la vârsta de 15 ani, când primeşte de la un unchi o puşcă de vânătoare. Charles Darwin îşi aminteşte despre tatăl său ca find "cel mai înţelept dintre oameni". De asemenea, Charles Darwin îl considera pe tatăl său drept unul din cei mai buni cunoscători ai sufletului omenesc. Cu toate acestea, este greu de înţeles cum Robert Darwin nu a putut să întrevadă înclinaţiile înnăscute ale fiului său Charles spre natură şi nu spre activităţile ce se desfăşurau în şcola din acea epocă. Nemulţumirea tatălui său creştea şi până la urmă acesta îl retrage de la şcoală şi îl apostrofă spunându-i: "În afară de vânătoare, câini şi prinderea şobolanilor, nu te interesează nimic în viaţă; ai să fii o ruşine pentru familie şi pentru tine însuţi".

Cam aşa şi-a petrecut Darwin copilăria în oraşul natal, între obligaţiile şcolare, care nu-l atrăgeau deloc şi pasiunea pentru natură la care nu va renunţa întreaga viaţă.

Teoria darvinistă
Tezele principale sunt :

1. Speciile se transformă treptat unele în altele prin interacţiunea următorilor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulaţia, lupta pentru existenţă şi selecţia naturală.

a. Variabilitatea individuală oferă material pentru acţiunea selecţiei. Variabilitatea este rezultatul corelaţiei dintre organism şi mediu , dintre modificările condiţiilor de mediu şi acţiunea factorilor interni specifici organismului.

b. Ereditatea fixează variaţiile şi face posibilă acumularea lor în cursul generaţiilor. Darwin admite inconsecvent ereditatea caracterelor dobândite.

c. Suprapopulaţia este creşterea excesivă a numărului de indivizi ai unei specii în raport cu mijloacele de trai.

d. Lupta pentru mijlocele de trai dintre indivizii speciilor aprópiate (intrespecifică sau dintre indivizii aceleiaşi specii (intraspecifică duce la supravieţuirea celor mai apţi care se reproduc preferenţial.

e. Selecţia naturală acţionează totodată şi prin mijlocirea factorilor abiotici şi prin mijlocirea factorilor biotici. Selecţia dfuce astfel la trierea formelor mai bine adaptate şi la accentuiarea în curs de generaţii a caracterelor adaptative; selecţia orienteză variaţiile neorientate.

mai multe detalii aici:


_______________________________________
   PM-URI    №1
   TUTORIAL 3XFORUM
| REPORT BROKEN LINKS |

pus acum 15 ani
   
you
Iubeste Kittynutzele

Din: Los Angeles CA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 909
dal dracu

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ADMIN-ELECTRIK_CAT
Administrator

Din: CAT LAND
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 8870
Charles Darwin a fost budist?

Charles Darwin, parintele teoriei evolutioniste si autorul lucrarii “Originea speciilor”, ar fi putut avea convingeri budiste, este de parere profesorul Paul Ekman, psihologul care a identificat asemanari izbitoare intre scrierile lui Darwin si filosofia tibetana.

Ekman sustine ca studiile efectuate de el asupra textelor darwiniste au evidentiat faptul ca marele cercetator vitorian avea viziuni identice fata de lume cu cele exprimate de Dalai Lama, parintele spiritual al tibetanilor si un prieten apropiat al profesorului Ekman. Darwin este cel mai bine cunoscut pentru dezvoltarea teoriei evoltuioniste, creata in virtutea explicarii diversitatii speciilor, insa el este si autorul unei bogate opere care vizeaza legaturile emotionale dintre oameni precum si asemanarile dintre trairile umane si cele animale. Asemenea valorilor promovate de tibetani, Darwin a marjat in lucrarile sale pe compasiune si moralitate, cuvintele folosite de el fiind adesea identice cu cele din cultura budista. Profesorul Paul Ekman nu doreste insa sa explice aceasta coincidenta prin plagiatura. Darwin ar fi putut invata despre budismul tibetan din scrisorile primite de la prietenul sau Joseph Hooker, care a trait multi ani in Tibet, studiind flora locala. Dalai Lama insusi a fost surprins sa afle cat de asemanatoare sunt scrierile lui Darwin referitoare la compasiune si moralitate cu propriile sale convingeri, declarand chiar: “Ma voi considera de acum inainte darwinist”.

charles darwin 200 ani charles darwin fost darwin, parintele teoriei autorul lucrarii “originea

21.6KB


_______________________________________
   PM-URI    №1
   TUTORIAL 3XFORUM
| REPORT BROKEN LINKS |

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la