hercules
Electrik Buzzz
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 6
|
|
continuăm şi să vorbim şi despre cum trebuie gândit un layout, cum trebuie gândită cromatica sau cum se promovează un site? Atunci avem o mică rugăminte la tine. Spune-le şi prietenilor tăi despre el. Pune pe site-ul tău un link:
<a href="http://www.ksd.ro/news/cum-sa-faci-un-website-1.html">Tutorial de web design</a>
~~
Acest articol îşi propune să demonteze unul dintre "miturile" cele mai vehiculate pe piaţa de web design din România, şi anume că pentru realizarea unui site ai nevoie de programe puternice cum ar fi Macromedia Dreamweaver (pentru cod şi asamblare), Adobe Photoshop (pentru editarea imaginilor) sau Macromedia Flash (pentru animaţii).
Din fericire, lucrurile nu stau deloc aşa. Un site nu este nimic altceva decât un produs oarecare şi, drept urmare, trebuie gândit în termeni de investiţie şi recuperare a investiţiei. Dacă firma la care lucraţi are nevoie de un site simplu, fără efecte speciale şi alte brizbrizuri, nu are rost să cheltuiţi aproximativ 1.700 de euro (cam atât costă licenţele pentru programele de mai sus) sau să riscaţi o amendă de 2.500 de euro (dacă le instalaţi fără licenţă, din exact acelaşi motiv pentru care nu aveţi nevoie de un Porsche pentru a merge până vizavi la alimentara. Sau, ca tânăr proprietar al unei firme de web design, nu are rost să investeşti în asemenea licenţe până ce nu eşti sigur că vei avea clienţi pe măsură, care să justifice investiţia. S-ar putea să ai surpriza de a constata că majoritatea clienţilor tăi vor de fapt numai site-uri mici, care să-ţi aducă venit mai mult din întreţinerea, decât din realizarea lor.
Programele amintite mai sus sunt indispensabile numai firmelor profesioniste de web design, care trebuie să facă faţă în mod curent unor cerinţe specifice venite din partea unei clientele diverse. ÃŽn mod obişnuit, când ceea ce doriţi să realizaţi nu e decât o pagină personală sau un site de firmă care să fie pur şi simplu informativ, uşor de navigat şi plăcut ochiului, este bine să încercaţi să-l faceţi cu cât mai puţine cheltuieli posibile.
Se poate spune că la baza site-urilor web de succes stau patru formate:
.html - paginile ca atare - de crearea cărora se ocupă editorul html .jpg, .gif - imaginile - de care se ocupă editorul de imagini .swf - animaţiile - de care se ocupă programul de animaţie vectorială. ÃŽn continuare vom vedea care sunt cele mai bune soluţii gratuite pentru crearea paginilor web, în cazul în care folosim sistemul de operare Windows.
Editorul HTML: Alternativele la Dreamweaver - Macromedia Dreamweaver e un program cu ajutorul căruia web designerii profesionişti "asamblează" (adică montează elementele unui site, pornind de la texte, imagini, animaţii şi terminând cu paginile site-ului. Este un editor HTML de tip WYSIWYG ("what you see is what you get", adică poţi construi site-ul direct pe interfaţa de previzualizare, fără a fi nevoit să scrii cod html. Dreamweaver MX 2004 este cel mai cunoscut editor de tip WYSIWYG de pe piaţă, fiind cel mai robust, uşor de folosit şi stabil dintre toate. Pe lângă el mai există însă şi altele, mai puţin folosite, cum ar fi Microsoft Frontpage sau Adobe GoLive. De fapt, adevăratul avantaj al folosirii acestor programe este acela că ele includ numeroase bucăţi de cod "ready-made" şi instrumente utile, cu ajutorul cărora proiecte voluminoase pot fi finalizate extrem de rapid.
Pe lângă editoarele de tip WYSIWYG mai există pe piaţă şi editoarele HTML simple, în care web designerul construieşte site-ul pe baza cunoaşterii codului (X)HTML. Designerul introduce codul necesar afişării paginii dorite, apoi compilează pagina şi o afişează în browser. Practic, cu ajutorul unui editor HTML simplu orice web designer poate obţine exact aceleaşi rezultate pe care le-ar obţine şi cu ajutorul lui Dreamweaver. Singura diferenţă constă în productivitatea îmbunătăţită adusă de Dreamweaver.
Oferta actuală de editoare HTML de pe piaţă e impresionantă şi cuprinde atât editoare care costă bani (dar nu mai mult de 40-50 de euro), cât şi editoare gratuite. Pe noi ne interesează, evident, ultimele (cele gratuite). Dintre acestea vom prezenta trei care ni s-au părut că ies în evidenţă în mod deosebit prin facilităţile deosebite oferite web designer-ului.
Ace HTML 5.0.8 Freeware - interfaţa este plăcută şi uşor de înţeles, cu fereastra principală ruptă între o zonă de editare (în dreapta) şi o zonă organizatorică (în stânga) de unde puteţi introduce automat diverse instrucţiuni html, puteţi edita fişiere etc. Programul are instrumente pentru aproape tot ce trebuie să existe într-o pagină web - de la instrumentul care vă ajută să introduceţi imagini, hărţi de imagini, cadre, până la cel care vă ajută să formataţi tabele. Există şi o bibliotecă de instrucţiuni html, care vă va ajuta să formataţi corect o instrucţiune de care sunteţi nesigur. Practic, nici nu e nevoie să ştiţi să scrieţi cod html - trebuie doar să nu greşiţi atunci când inseraţi în pagină elementele dorite (de aceea e bine să faceţi mai întâi exerciţii cu o pagină simplă. Din păcate, va fi un pic mai dificil să inseraţi animaţii flash (dar nu imposibil). Conţine şi o bibliotecă de peste 170 de JavaScript-uri (unele fiind foarte utile). 1st Page - şi acesta e un editor html foarte performant, preferat de foarte mulţi creatori profesionişti de pagini web. Ceea ce oferă este pur şi simplu uimitor şi depăşeşte în multe privinţe programe de web design licenţiate. Ca şi în AceHTML, aveţi instrumente pentru absolut tot ce trebuie introdus într-o pagină web, inclusiv o bibliotecă de instrucţiuni html; puteţi crea template-uri (şabloane) de cod, pe care să le editaţi şi în cadrul altor proiecte; puteţi să vă organizaţi site-urile în proiecte, ceea ce este foarte util mai ales când aveţi de lucrat la mai multe site-uri deodată. Programul dispune şi de un instrument de introdus imagini roll-over. Chami HTML - e un editor HTML un pic mai special. După instalare nu dispune de nici un instrument special, în schimb are predefinite formate de cod pentru absolut toate cerinţele unui web designer - inclusiv cod .php sau SSI (server side include). Programul însă poate fi îmbunătăţit prin instalarea unor plug-in-uri suplimentare care pot fi descărcate (tot gratuit) de pe site-ul chami.com. ÃŽn general, cuiva care cunoaşte sintaxa html lucrul cu HTML Kit i se va părea foarte uşor. Nu este totuşi recomandabil să-l încercaţi dacă nu sunteţi dispuşi să "investiţi" un pic şi în cunoaşterea sintaxei html. Citeşte partea a doua »
___________________
4.1KB
|
|